Terapia EMDR

“Domnule psiholog, ce magie este asta…?!”

Asta m-a intrebat, dupa numai trei procesari efectuate in mai putin de 5 minute, o adolescenta venita in cabinet total ravasita de un conflict pe care il avusese cu unul din cadrele didactice ale liceului la care invata.

Discutia tensionata cu “proful” o marcase profund. “Abia pot sa vorbesc, simt un nod in gat si o arsura in zona plexului. Tremur si nu ma pot controla”, mi-a spus cu lacrimi pe obraji si o evidenta stare anxioasa.

Dupa o scurta discutie,  i-am propus sa facem ceva ce nu mai facusem in intalnirile precedente. Am rugat-o sa se relaxeze, sa se concentreze la ceea ce am sa o rog sa-mi raspunda, apoi sa faca ceea ce am sa-i indic. I-am aplicat EMDR, terapia inovativa despre care invatasem in urma cu jumatate de an ca ajuta pacientii sa proceseze amintirile si emotiile negative suprimate.

Eram la a treia sesiune de procesare in mai putin de cinci minute, cand m-a interrupt. S-a luminat la fata, a inceput sa rada si m-a intrebat entuziasmata asemeni unui copil caruia i s-a oferit cadoul mult dorit. “Domnul psiholog, ce magie este asta…?! Nu mai simt nimic si pot sa vorbesc…”.

Ce este EMDR?

EMDR este acronimul de la Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (Desensibilizare si Retratare prin Miscarile Oculare). Metoda a fost dezvoltata la sfarsitul anilor 80, de dr. psiholog Francine Shapiro.

Initial, primele rezultate remarcabile au fost constatate la veteranii razboiului din Vietnam care sufereau de stres posttraumatic de zeci de ani si dupa diferite terapii la care au fost supusi.

A fost folosita cu succes in Statele Unite dupa bombardamentul din orasul Oklahoma, dupa masacrul de la Columbine si dupa 9/11.

Aceeasi metoda a fost utilizata de specialistii americani pentru a trata victimile dezastrelor naturale din vestul si estul tarii (uragane, tsunami, etc.),
Psihoterapeutii italieni au folosit EMDR, la sfarsitul anului 2016 si inceputul lui 2017, cand au avut loc puternicele de dezastruoasele cutremure din centrul peninsulei.

In Israel, exista inca din 2011 un lant national de clinici EMDR, iar in sectorul public de sanatate mentala (spitale / clinici), este considerata terapia de baza in tratarea stresului posttraumatic.

Metoda le este utila celor ce sufera de o tulburare severa / moderata de stres post-traumatic, atac de panica, gestionarea anxietatii si fobiilor, relationare dificila, etc.; inlatura emotiile neplacute/fricile sau grijile celor care vorbesc in fata unei audiente ori resimt anxietate de performanta sportiva.

EMDR, distruge “monstrul” ascuns in tine!

N-am sa va mai povestesc acum prea mult despre aceasta terapie, ci am sa redau o poveste prezentata de Tal Croitoru in carea “Revolutia EMDR”.

Un barbat se plimba de-a lungul unui rau. Si cum se plimba el asa, a observat oameni in apa care se inecau, astfel ca a intrat in apa sa-i salveze. I-a tot salvat pana cand, la un anumit moment, a iesit din apa si a plecat spre podul de unde oamenii picau.

Cei din preajma raului au intrebat atunci mirati si panicati: ce faci, cine-i mai salveaza pe acesti oameni care se ineaca?

Atunci, barbatul a raspuns: ma duc sa vad cine-i monstrul care-i arunca de pe pod.

Asta face EMDR. Nu doar ca te ajuta sa constientizezi ca esti in apa si va trebui sa inoti pana la mal, dar si ca undeva ascuns exista un “monstru” care arunca oamenii in apa…

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *